O wątrobie powiedziano już wiele, a mam wrażenie, że w dalszym ciągu zapominamy jak kluczową pełni rolę w funkcjonowaniu organizmu krowy. Ośmielę się nawet stwierdzić, że obok serca i żwacza to właśnie wątroba jest najważniejszym organem. Procesy, które tam zachodzą...
STREFA WIEDZY
Strawność ziarna kukurydzy
Strawność ziarna kukurydzy jako kluczowy czynnik do wykorzystania pełnego potencjału energetycznego Wartość pokarmowa ziarna kukurydzy 1,22 JPM, 97 BTJE, 74 BTJN, 54 BTJP, Około 70% skrobi,5 % tłuszczu, 2,5% włókna. Czyli ziarno kukurydzy jest zdecydowanie komponentem...
Jak prawidłowo przygotować krowę do laktacji?
Zasuszenie jest kluczowym okresem w żywieniu krów mlecznych. Możemy śmiało przyjąć, że nadchodząca laktacja zaczyna się już w momencie, kiedy nasze zwierzęta kończą poprzednią. Prawidłowe przygotowanie krów do laktacji Zasuszenie jest kluczowym okresem w żywieniu krów...
Jak efektywnie karmić krowy mleczne?
W związku ze spadającą ceną mleka na rynkach krajowym i globalnym hodowcy bydła mlecznego i producenci mleka powinni zwrócić szczególną uwagę na optymalizację kosztów związanych z żywieniem. Siła mleczna dawki Potencjał genetyczny stada, warunki środowiskowe i...
Jak najefektywniej tworzyć grupy technologiczne w oborze?
Oszczędność czasu hodowcy przy jednoczesnym zapewnieniu jak najlepszych warunków dla krów – to efekt tworzenia tzw. grup technologicznych w oborze. Są one jednym z najważniejszych elementów opracowywania strategii dla konkretnego stada i obiektu. Mają też kluczowe...