Strawność ziarna kukurydzy jako kluczowy czynnik do wykorzystania pełnego potencjału energetycznego
Wartość pokarmowa ziarna kukurydzy
- 1,22 JPM,
- 97 BTJE,
- 74 BTJN,
- 54 BTJP,
- Około 70% skrobi,5 % tłuszczu, 2,5% włókna.
Czyli ziarno kukurydzy jest zdecydowanie komponentem energetycznym, które zawiera mało włókna. Wydaje się być doskonałym donorem energii dla bydła.

Najbardziej efektywne w pierwszym okresie laktacji
- Deficyt energetyczny
- Najbardziej „zagęszczone” energetycznie ziarno zbóż
- Niski potencjał rozkładu w żwaczu – zapobiega kwasicy
- Wysoka produkcja glukozy
- Chętnie pobierana, smakowita pasza
- Najwyższy poziom BTJP
Przewaga kukurydzy nad innymi ziarnami zbóż
Kukurydza jest rośliną o fotosyntezie typu C4, w odróżnieniu od innych zbóż uprawianych w Polsce (C3)

Tempo rozkładu skrobi z różnych zbóż

Czy twoje zwierzęta wykorzystują w 100 % potencjał dawki pokarmowej?


Trochę ekonomii
- Stado 100 krów
- Wydalanie 60 gram ziarna w kg kału (dane z pierwszego sita)
- Przy 40 kg to 2,4 kg ziarna w odchodach
- 240 kg ziarna dziennie!!!
- 8640 kg w ciągu roku przy dzisiejszych cenach to 6000 zł
- Jakie są skutki zdrowotne?
- Ile kosztuje obniżenie zdrowotności i płodności?
Ziarno kukurydzy suszyć czy kisić
- Ekonomia jest tutaj najważniejsza…
- Kiszone ziarno kukurydzy: lepsza strawność, lepsze wykorzystanie
- Ale… Ryzyko kwasicy
- 3 frakcje skrobi (CNCPS)
- Suszenie ziarna – mniejsze straty, więcej ziarna dostępnego w jelicie, ryzyko zapalenia błony śluzowej jelita cienkiego
Wyniki produkcyjne: gnieść, czy mielić


Zależności genotypowe
- Flint – suszymy i gnieciemy
- Dent – śrutujemy i kisimy
Za: dr R. Mikuła; Szepietowo 2021
Rozdrobnienie ziarna kukurydzy

Co możemy zrobić, aby poprawić wykorzystanie ziarna kukurydzy
- Dobór odmian: flint czy dent?
- Synchronizacja rozkładu związków azotowych i węglowodanów
- Prawidłowe rozdrobnienie zakiszanego materiału
- Prawidłowe mielenie – śrutowniki bijakowe, tarczowe; gniotowniki-odpowiednia szczelina, różnica w prędkości walców, prawidłowe ryflowanie
- Odpowiedni czas kiszenia ziarna
- Odpowiednia temperatura suszenia
- Wykorzystanie odpowiednich dodatków paszowych: żywe kultury drożdży, substancje buforujące czy wreszcie enzymy poprawiające dostęp bakterii do skrobi
Podsumowanie
- Ziarno kukurydzy to doskonały komponent dawki pokarmowej
- Ważne jest wiele czynników, które wpływają na strawność wprowadzanego do dawki ziarna kukurydzy:
- Dobór odmian
- Flint/Dent
- Sposób konserwacji
- Wybór technologii
- Rozdrobnienie
- Konsultacje z wykwalifikowaną firmą doradczą

Michał Brzozowski, Specjalista ds. żywienia