Strawność ziarna kukurydzy jako kluczowy czynnik do wykorzystania pełnego potencjału energetycznego

Wartość pokarmowa ziarna kukurydzy

  • 1,22 JPM,
  • 97 BTJE,
  • 74 BTJN,
  • 54 BTJP,
  • Około 70% skrobi,5 % tłuszczu, 2,5% włókna.

Czyli ziarno kukurydzy jest zdecydowanie komponentem energetycznym, które zawiera mało włókna. Wydaje się być doskonałym donorem energii dla bydła.

Najbardziej efektywne w pierwszym okresie laktacji

  • Deficyt energetyczny
  • Najbardziej „zagęszczone” energetycznie ziarno zbóż
  • Niski potencjał rozkładu w żwaczu – zapobiega kwasicy
  • Wysoka produkcja glukozy
  • Chętnie pobierana, smakowita pasza
  • Najwyższy poziom BTJP

Przewaga kukurydzy nad innymi ziarnami zbóż

Kukurydza jest rośliną o fotosyntezie typu C4, w odróżnieniu od innych zbóż uprawianych w Polsce (C3)

Tempo rozkładu skrobi z różnych zbóż

Czy twoje zwierzęta wykorzystują w 100 % potencjał dawki pokarmowej?

Trochę ekonomii

  • Stado 100 krów
  • Wydalanie 60 gram ziarna w kg kału (dane z pierwszego sita)
  • Przy 40 kg to 2,4 kg ziarna w odchodach
  • 240 kg ziarna dziennie!!!
  • 8640 kg w ciągu roku przy dzisiejszych cenach to 6000 zł
  • Jakie są skutki zdrowotne?
  • Ile kosztuje obniżenie zdrowotności i płodności?

Ziarno kukurydzy suszyć czy kisić

  • Ekonomia jest tutaj najważniejsza…
  • Kiszone ziarno kukurydzy: lepsza strawność, lepsze wykorzystanie
  • Ale… Ryzyko kwasicy
  • 3 frakcje skrobi (CNCPS)
  • Suszenie ziarna – mniejsze straty, więcej ziarna dostępnego w jelicie, ryzyko zapalenia błony śluzowej jelita cienkiego

Wyniki produkcyjne: gnieść, czy mielić

Zależności genotypowe

  • Flint – suszymy i gnieciemy
  • Dent – śrutujemy i kisimy

Za: dr R. Mikuła; Szepietowo 2021

Rozdrobnienie ziarna kukurydzy

    Co możemy zrobić, aby poprawić wykorzystanie ziarna kukurydzy

    • Dobór odmian: flint czy dent?
    • Synchronizacja rozkładu związków azotowych i węglowodanów
    • Prawidłowe rozdrobnienie zakiszanego materiału
    • Prawidłowe mielenie – śrutowniki bijakowe, tarczowe; gniotowniki-odpowiednia szczelina, różnica w prędkości walców, prawidłowe ryflowanie
    • Odpowiedni czas kiszenia ziarna
    • Odpowiednia temperatura suszenia
    • Wykorzystanie odpowiednich dodatków paszowych: żywe kultury drożdży, substancje buforujące czy wreszcie enzymy poprawiające dostęp bakterii do skrobi

    Podsumowanie

    • Ziarno kukurydzy to doskonały komponent dawki pokarmowej
    • Ważne jest wiele czynników, które wpływają na strawność wprowadzanego do dawki ziarna kukurydzy:
      • Dobór odmian
      • Flint/Dent
      • Sposób konserwacji
      • Wybór technologii
      • Rozdrobnienie
    • Konsultacje z wykwalifikowaną firmą doradczą

    Michał Brzozowski, Specjalista ds. żywienia